Verbouwen
Klussen, een uitleg

Klussen, een uitleg

Klussen is de term die gebruikt wordt voor het omschrijven van constructieve activiteiten die door particulieren zelf worden uitgevoerd. Dit in contrast tot het volledig uitbesteden van diverse werkzaamheden in en om uw woning. Lees binnen deze sectie meer over de algemene zaken die komen kijken bij klussen.

Door het dalen van de materiaal prijzen door massaproductie en concurrerende bouwmarkten is het goed mogelijk om menig werkzaamheid of verbouwing in en om uw woning zelf op te pakken en uit te voeren. Daarnaast kan het u veel geld besparen en een voldaan gevoel opleveren. Maar let wel op!: het verkeerd uitvoeren van een klus kan nogal veel schade en gevaar opleveren wanneer u zich niet goed voorbereid of beschermd. Het komt echter vaak voor dat mensen zichzelf overschatten bij het inschatten van de doe-het-zelf-baarheids factor van een klus of verbouwing.

Het inzetten van een vakman heeft nog altijd de welbekende voordelen. Maar wanneer u ervoor kiest zelf iets aan te pakken is het belangrijk dat u zich goed voorbereid; en met het juiste materiaal en gereedschap van start gaat.

Beschermende werkkleding

Het aanschaffen van de juiste werk- of beschermende kleding wordt vaak genegeerd bij de voorbereiding van diverse klussen. Daarnaast zijn er grote kwaliteits-verschillen te vinden onder het aanbod in winkels en bouwmarkten.

Dit artikel vestigt de aandacht op een aantal belangrijke aandachtspunten omtrent het aanschaffen en dragen van werkkleding.

Aandachtspunten bij het aanschaffen van werkkleding

Elke klus vind plaats binnen andere omstandigheden en is onderhevig aan de wijze waarop u te werk gaat. Het is belangrijk dat de werkkleding die u gaat aanschaffen aansluit bij het type klus(sen) dat u gaat uitvoeren. (of vaker uitvoert) Veiligheid en draaggemak zijn hierbij de meest belangrijke factoren. Zo is het wenselijk dat u zich vrij kan bewegen in de kleding, en het materiaal zich niet zo gemakkelijk laat beschadigen bij het uitvoeren van zware bouwkundige werkzaamheden.

Omdat veiligheid en uw gezondheid voorop staan is het uiterst belangrijk dat u niet probeert te besparen op dit onderdeel van het klussen. Het missen van een teen, of het oplopen van huidirritatie is een vervelende zaak en dient ten alle tijden voorkomen te worden. Om deze reden zullen we in dit artikel ingaan op de diverse kledingstukken en de functies die deze vervullen bij het klussen.

Veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen zijn te verkrijgen in alle maten en types. Over het algemeen is de regel: “hoe steviger hoe beter”. Het is echter ook belangrijk dat de schoen lekker zit, wanneer u gehele dagen ermee zult gaan rondlopen. Op gekeurde werk- of veiligheidsschoenen wordt een rating systeem toegepast welke reikt van S1 tot S5. Hierbij is de S1 variant het lichtst met alle relevante kwaliteiten van een veiligheidsschoen. De zwaarste klasse: S5, onderscheidt zich door bijvoorbeeld de toevoeging van water werende kwaliteiten, een tussenzool en antislipprofiel.

Normaal kunt u door te kijken naar het type klus een bijpassende schoen aanschaffen. wanneer u er echter zeker van wilt zijn of het type schoen geschikt is voor de klus die u gaat uitvoeren, is het wijs om een winkel bediende om hulp te vragen of de verschillende kenmerken van de aanwezige varianten te vergelijken. Ook is er online genoeg informatie te vinden over de verschillende types werk- en veiligheidsschoenen op de markt.

Verkooppunt van werkschoenen

Het aanschaffen van werkschoenen is mogelijk via diverse kanalen. Tegenwoordig zijn er ruimschoots mogelijkheden voor het online bestellen, en daarnaast heeft u uiteraard ook de mogelijkheid om de schoenen aan te schaffen bij groot- of detailhandel. Het nadeel van het aanschaffen van werkschoenen online is dat u niet in staat bent om de pas or of maat te verifieren. Vele websites bieden echter tegenwoordig de optie om gemakkelijk en snel te ruilen per post. Enkele voorbeelden van deze online winkels zijn: Enkele offline waar u langs kunt gaan voor werkschoenen zijn:

Veiligheids handschoenen

Het beschermen van uw handen bij het uitvoeren van elke klus is erg belangrijk binnen iedere werkomgeving. Daar waar meer dan de helft van alle klus ongevallen letsel veroorzaken aan uw handen is het goed te beseffen dat het beschermen van uw handen erg belangrijk is. Er is een grote range aan types handschoenen welke diverse functies hebben. Bescherming tegen water of ruwe oppervlakken zijn de 2 grote categorien.

Klustips bij het aanschaffen van de juiste werkkleding

  • Stem de veiligheidskleding af op de klus die u gaat uitvoeren, bedenk van te voren goed met welke gevaren en risico’s u te maken kunt krijgen.
  • Uiteraard is goede veiligheidskleding niet goedkoop. Duurzaam materiaal is nou eenmaal duurder dan wegwerp materiaal. Bedenk daarom goed of u het kledingstuk vaker zult dragen, en of u eventueel wat kunt lenen.
  • Verzorg uw beschermende kleding goed om het rendement van uw investering optimaal te houden.
  • Vraag eventueel aan een vakman om advies bij het aanschaffen van de juiste werkkleding, deze zijn vaak meer dan bereid om hun ervaringen te delen.