Wonen
3 tips om je nieuwbouwhuis snel bewoonbaar te maken

3 tips om je nieuwbouwhuis snel bewoonbaar te maken

Ga je binnenkort verhuizen naar een mooi nieuwbouwhuis? Gefeliciteerd! Bij een nieuwbouwhuis moet je als koper vaak veel keuzes maken, bijvoorbeeld over het afwerken van de wanden, kiezen van een vloer en natuurlijk het inrichten van je hele woning. Grote klussen waar je vrijwel iedere huizenkoper wel wat hulp bij kunt gebruiken. Hier vind je voor de drie meest tijdrovende taken (wand, vloer en inrichting) een aantal handige tips.

De wanden mooi maken
Voor veel mensen is het afwerken van de wanden de eerste stap die ze zetten na oplevering van de woning. Met een goede reden, want het stucen en/of sausen/behangen zou een nieuwe vloer onherstelbaar kunnen beschadigen. Begin daarom altijd met de wanden. Wil je een strakke afwerking en eenheid in huis? Stucen is dan een mooie oplossing. Het zorgt voor een egaal resultaat én je hoeft je muur hierna niet meer te verven.

Wil je bepaalde muren wel in een andere kleur dan de kleur van het stucwerk? Laat deze muren ook gewoon stucen en verf ze daarna in de gewenste kleur. Begin hiermee uiteraard wel pas als het stucwerk helemaal droog is. Dit geldt natuurlijk ook voor het behang. Check in ieder geval altijd of je je muur nog moet behandelen (met bijvoorbeeld voorstrijk), voordat je aan de slag gaat met verf of behang.

Een vloer kiezen en leggen
Waar het kiezen van je wandafwerking misschien nog relatief gemakkelijk is, zal het kiezen van een vloer dat niet zijn. De keuze in soorten vloeren is tegenwoordig namelijk aanzienlijk. Kies uit laminaat, houten vloer, tapijt, een gietvloer, pvc-vloer of tegels.

Welke vloer je kiest, is natuurlijk vooral afhankelijk van wat je mooi vindt. Toch is niet iedere vloer even geschikt voor in een nieuwbouwhuis. Zeker in het eerste jaar is er een nieuwbouwhuis sprake van het krimpen en uitzetten van het beton. Laminaat of een houten vloer zijn dan eigenlijk niet echt de beste keuze. Mocht je toch voor zo’n vloer kiezen, houdt er dan rekening mee dat de planken na een tijdje mogelijk iets moeten worden ingekort.

Tips voor je inrichting
Last but not least: de inrichting van je mooie nieuwe huis! Dit kun je het beste stapsgewijs aanpakken, zeker als je met de verhuizing ook veel meubilair wil vernieuwen. Begin bij het aanschaffen van de grootste meubelen, zoals de bank en eettafel. Ben je hiermee tevreden? Kijk dan naar de verdere aankleding van je woonkamer, zoals de verlichting, vloerkleed en wanddecoratie. Zo weet je zeker dat alles bij elkaar past en je geen losse flodders in huis haalt.