Dakisolatie plaatsen

Dakisolatie plaatsen in uw woning

Uw woning verliest een geweldige hoeveelheid aan warmte middels de vlakken welke direct contact hebben met de buitenlucht of grond. Maar liefst 30 procent van alle warmte in uw woning verdwijnt via het dak, zoals bekend stijgt warme lucht op. Het is dus erg belangrijk om het dak van uw woning goed te isoleren, en extra maatregelen te nemen wanneer het dak van uw woning onvoldoende warmte vast weet te houden. Het isoleren van uw woning brengt vele positieve gevolgen met zich mee. Naast het feit dat uw woning in waarde toeneemt, brengt een verbeterde isolatie u ook meer comfort en vermindert vaak de geluidsoverlast.

Zelf een dak isoleren

Het isoleren van een dak kunt u uitbesteden, maar is ook vaak prima zelf te doen. Er zijn echter wel een aantal factoren van belang waar u rekening mee dient te houden bij het plaatsen van uw eigen dakisolatie. Naast de benodigde handigheid doet u er wijs aan om eerst een vakman te vragen of het type dak zich leent voor het plaatsen of vervangen van de dakisolatie. Uiteraard is dit ook een goed moment om advies in te winnen voor bij de klus.

Het navragen bij een vakman is cruciaal vanwege het feit dat niet alle daktypes geschikt zij voor het zelf plaatsen van dakisolatie. Wanneer je isoleert is het van groot belang dat de ruimte waar je in gaat werken goed ventileert om vocht in deze ruimte te voorkomen. Vraag het bijvoorbeeld aan één van onze partners als een dakdekker in Rijswijk of in Hoofddorp.

Dakisolatie materialen

Het lijkt een wat overbodige uitspraak, maar de belangrijkste keuze die u dient te maken bij het selecteren van het juiste materiaal voor dakisolatie is omtrent de isolatiewaarde van het type isolatie materiaal dat u gaat gebruiken. Goed geinformeerd zijn en de juiste voorbereidingen zijn van groot belang bij het plaatsen van dakisolatie materiaal.

De waarde wordt veelal aangegeven met de letter R. De R-waarde geeft het warmte-isolerend vermogen van het type materiaal aan. De eenheden die worden weergegeven worden uitgedrukt in m2K/W. Des te hoger de R waarde, des te meer weerstand de warmtedoorgang ondervindt. Kwaliteit en dikte zijn vaak de grootste factoren bij het berekenen van de R waarde van het materiaal.

Wanneer er gestreefd wordt naar een bepaalde isolatiewaarde dient er rekening te worden gehouden met de berekeningen die komen kijken bij het calculeren van de te gebruiken materialen. De algemeen gebruikte R-waarde bij het plaatsen van dakisolatie bedraagt 1,3 m2K/W. Veelgebruikte soorten isolatiemateriaal voor het isoleren van daken zijn:

  • Glaswol: dit materiaal is te verkrijgen in de vorm van platen of dekens waarbij de isolerende werking voortkomt uit het vasthouden van de lucht welke voor de isolatie zorgt. De voordelen van glaswol zijn dat het materiaal onbrandbaar is en een waterafstotende werking heeft. Daarnaast leent het zich ook zeer goed voor het isoleren tegen geluid. Vaak wordt dit materiaal vergezeld met een damp remmende laag van aluminium welke aan de kant van de warmtebron aangebracht dient te worden. Beschermende kleding en een stofkapje zijn erg belangrijk bij het plaatsen van dergelijke isolatie om irritatie aan het lichaam te voorkomen. Minimale aangerade dikte van glaswol is 10 centimeter.
  • Steenwol: dit materiaal dat gemaakt wordt van vulkanisch gesteente en is de wat meer natuurlijke variant van glaswol. De werking en plaatsing is identiek aan die van glaswol isolatie.
  • Aluminium noppenfolie: deze dampdichte laag van aluminium heeft een reflecterende werking en kaatst de warmte als het ware terug. Het is een compact type isolatiemateriaal welke is opgebouwd uit een aantal lagen waaronder een dubbele laag van polyetheen. Wanneer er weinig ruimte is voor de isolatie is noppenfolie aluminium de ideale oplossing! Het verwerken en plaatsen van dit materiaal is relatief eenvoudig en gemakkelijk zelf te doen.
  • Hardschuimplaten: deze platen zijn te verkrijgen in vele formaten en diktes, en zijn eenvoudig om zelf op maat te maken. Daarnaast zijn de platen brandvertragend en nemen geen tot weinig vocht op. Ook is deze optie de meest milieuvriendelijke optie.

Dakisolatie bij verschillende type daken

Het isoleren van een schuin of een plat dak zijn erg verschillend in moeilijkheid en werkproces. Daarbij is het feit of er in de ruimte direct onder het dak wordt gestookt, erg belangrijk voor het bepalen van het materiaal en het legproces. Ook is het erg belangrijk om vast te stellen of er een damp remmende laag aanwezig is. Al deze items hebben effect op de manier van isoleren en of u dit zelf kunt uitvoeren of dat u hier een vakman voor in dient te huren. Ook hebben deze items invloed op het type isolatiemateriaal dat u het beste kunt gebruiken voor het dak van uw woning.

Dakisolatie bij een plat dak

Het isoleren van een plat dak dient te gebeuren aan de buitenkant van uw woning. Vaak vallen de werkzaamheden die hiermee gepaard gaan niet binnen het kunnen van de gemiddelde doe het zelf-er. Het inschakelen van een vakman is bij dit type klus bijna niet te vermeiden tenzij u specifieke kennis hebt over het aanleggen van platte daken. Op elk plat dak ligt een waterdichte laag welke ook een damp remmende functie heeft. Wanneer dit zelfde aan de binnenzijde zal worden geplaatst zal het dak dat tussen de beide lagen zit kans lopen om vocht te vangen en eventueel te gaan rotten.

Dakisolatie bij een schuin dak

Wanneer er binnen de ruimte direct onder het dak niet wordt gestookt doet u er wijs aan om de vloer van deze ruimte te isoleren in plaats van het dak zelf. Dit kan gebeuren aan de onder- en bovenkant van de vloer. Nadelig aan het isoleren van het plafond of de vloer is dat er sprake is van hoogteverlies in de ruimtes waar het isolatiemateriaal geplaatst wordt.

Wanneer er wel normaal gestookt wordt in de ruimte onder het schuine dak dient u het dak zelf te gaan isoleren. Controleer wel of uw dak niet een damp remmende laag heeft aan de buitenkant van de woning. Het zelf plaatsen van de isolatie is zeer goed mogelijk aan de binnenzijde van het dak, en kan u veel geld besparen. Wanneer u echter de klus niet op de juiste manier uitvoert loopt u echter kans dat er rotting plaatsvind waardoor uw het gehele dak zult moeten vervangen. Zorg er daarom voor dat u goed geïnformeerd en voorbereid te werk gaat. Wanneer echter de dakbedekking gemaakt is van een soort materiaal dat geen lucht doorlaat, zoals bijvoorbeeld bitumen, dan komt de isolatie tussen twee damp remmende lagen terecht en krijgt u eventueel te maken met mogelijke vochtproblemen.

Klustips voor plaatsen dakisolatie

  • Het vermijden van vochtproblemen is cruciaal bij het plaatsen of vervangen van dakisolatie. Informeer om deze reden goed naar de manier waarop uw woningen gebouwd of geisoleerd is.
  • Let op de R-waarde van het isolatie materiaal
  • Een goede ventilatie van de ruimte of woning is erg belangrijk bij en na werkzaamheden die te maken hebben met dakisolatie. Een betere isolatie verhoogt de noodzaak van een goede ventilatie binnen uw woning.
  • Gebruik bij het isoleren van de binnenzijde van het dak altijd een damp remmende laag. Dit omdat het isolatie materiaal zijn isolerende kracht verliest wanneer deze nat of vochtig wordt.